Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CÉLTÁVCSŐ

„Elérhetőek normálisan a Kahles céltávcsövek újra a hazai vadásztársak számára. Nyilván minket elsősorban a Helia család tagjai érdekelnek, bár a Kahles összes terméke elmondhatja magáról, hogy minimum figyelemre méltó.

Amit mi kifejezetten szeretünk a Kahles termékeiben, hogy sallang mentesek. Tényleg semmi felesleges vagy értelmetlen, marketing szagú bizgentyű vagy szolgáltatás. Egyszerűen csak jók. Mégpedig elképesztően jók! Szoktuk hallani ezt a hülyeséget, hogy a Swarovski mögött a második vonal, de nem. Még csak bele sem szól a Swarovski a fejlesztésekbe, a Kahles a saját útját járja. Kb. azóta, amikor még csak ők gyártottak sorozatban céltávcsöveket, mert hogy ők a céltávcső gyártás úttörői.

15.jpg

Igazából, aki "csak" vadászni akar, tehát semmi primadonnáskodás, nem kellenek soha nem használt nagyítások, sem speciális szálkeresztek, de kifogásmentes minőséget keres, az a Kahles-szel megérkezett. Arról is szót ejtve, hogy amennyire az elmúlt években elszállt a prémium szegmens árban, ahhoz képest szinte vicces áron vásárolhatunk elsőrangú, megbízható és hű társat vadászatainkhoz. A három, legnépszerűbb modell gyakorlatilag az összes, hazai feladat megoldására alkalmas, talán csak az őz tarvad téli, válogató vadászatára választanánk egy kicsit nagyobb nagyítással rendelkező céltávcsövet magunknak. Ez egyébként szintén lehet Kahles, hiszen a Kahles K624i nagyítása már mindenre megfelelő az Alföldön is.

 

 

Csökkenő árú és megszűnő Swarovski céltávcsövek

2017-ben a Swarovski Optik 15%-al csökkentette az összes Z6, Z6i és Z5 céltávcső gyári árát, így lényegesen kedvezőbb áron lehet hozzájutni ezekhez az optikákhoz. Ugyanakkor a Z4-es széria megszűnik.

17.jpg

Swarovski Z6i - Többek számára is elérhetővé vált.

A Z6i árának csökkentését részben a Swarovski Z8i megjelenése okozta, de talán válasz is egyben a Leica Magnus i, a Z8i-nél némileg barátságosabb árképzésére. Hozzátéve azt is, hogy a Z8i család jelenleg az abszolút csúcs, ezt a teljesítményt / minőséget pedig vastagon meg kell fizetni. A piacon, a Swarovski Z8i-nél jobbat egyetlen gyártó sem tud kínálni jelenleg. Szorosan követi a Leica Magnus továbbfejlesztett változata, a Leica Magnus i, azonban a Leicánál a zoom "csak" 6x-os és kicsit mások a kezdő-végső nagyítások is. A Leica Magnus i így inkább a Swarovski Z6i versenytársa lehet a fejekben, hiszen annál modernebb. Az első, "sima" Leica Magnust már nem is említjük, lassan elfogy, a Leica Magnus i pont őt volt hivatott leváltani. A Swarovski Z6 / Z6i viszont továbbra is kapható lesz és nyilván nem lett rosszabb, csak jóval kedvezőbb áron juthatunk ezentúl hozzá. A Swarovski Z6i modellek most legalább 20%-kal olcsóbbak egy hasonló méretű, Swarovski Z8i-hez képest, ami továbbra is kívánatossá teszi a Z8i mellett a "csak" hatszoros zoom-átfogású távcső családot.

Aki most gondolkozik prémium, vadász céltávcső vásárlásán, ha tényleg a legjobbakat akarja, akkor közülük kell választani:

Swarovski Z8i

Leica Magnus i

Swarovski Z6i

Nincs más a legfelsőbb kategóriában. A Zeiss Victory V8 itt nem rúg labdába (optikai minőség, szálkeresztek, stb.), csak ha valaki márka hű és ragaszkodik a kék kockához. Aki veszi a fáradságot, hogy megnézi mindent, el fogja vetni a V8-at. 10 éve még érdekes lett volna, de most 2017-van. Meg is állt a boltokban, mint a szög.

18.jpg

Swarovski Z4i - Nyugodjék békében!

A második változás a Z4i megszüntetése, ami tényleg szomorú esemény, hiszen ár érték arányban a felső-közép kategória egyik nagyon jó ajánlata volt. Sajnos kell a gyártási kapacitás a Z8i és a dS számára, de nem is igazán akar jelen lenni a Swarovski már a közép / felső-közép kategóriában. Most ebben a szegmensben maradt még értelmes választás a Leica ER i, sajnos szintén nem sokáig és egyes Leupold modellek (VX6), amik szintén megszűnnek. Ami viszont jó hír, hogy hamarosan lesz normális képviselete az 1898-ban alapított, mára Swarovski Optik tulajdonú, de továbbra is a saját útját járó KAHLES-nek. Hiszen például a Helia 5 nagyon-nagyon jó vadász céltávcső, meg persze az összes KAHLES kiváló minőségű optika. Talán a NOBLEX / Docter is elérhető lesz normálisan és elfogadható áron. A Zeiss Conquest DL-jét szándékosan nem említettük, szerintünk erősen túlárazott a minőségéhez képest. Mintha a Zeiss nem is akarna versenyezni a többiekkel, inkább az ismert, kék logóra és az agresszív marketingre alapoznák a stratégiájukat. Bár váltja a DL-t a Conquest V6, de csodákat ne várjunk. Akár csak a Schmidt-Bender vadász modelljeitől, amik ugyan jók voltak a maguk idejében, de azóta eltelt 20 év és az idő előrehaladtával lényeges fejlesztések nem történtek, csak az árak emelkedtek, a nevek változtak. A Klassik széria pedig ma már említést sem érdemel. Azonban ezekről majd egy másik posztban. Lassan ideje lesz írni egy "vadász céltávcső körképet", mert az IWA is hozott számos változást.

Leica ER 6.5-26x56 LRS Magnum Ballistic

Berakattuk a Strelok Pro-ba -reméljük, hogy sokak örömére- a Leica ER 6.5-26x56 LRS hosszútávlövő céltávcső magnum kaliberekhez készült ballisztikai szálkeresztjét. Igor Borisov jó fej volt, 1 nap alatt elkészült a frissítés Androidra, hamarosan Apple-re is elérhető lesz.

Szerény véleményünk szerint az őz tarvad téli, válogató vadászatához (magyarul suta selejtezéshez) jelenleg a legoptimálisabb ajánlat a szóba jöhető céltávcső / szálkereszt kombinációk közül ez a céltávcső. Egyrészt mert a prémium kategóriában a legjobb ár/érték arányú cső. Másrészt, mert

19.jpg

metrikus torony van rajta és mi Európa legnagyobb részén szívesebben gondolkozunk cm-ben, mm-ben, mint például 1/4 MOA-ban. Harmadrészt, mert -szerintünk- nagyon jól eltalált osztású a szálkereszt, gyorsan és pontosan kompenzálható a lövedékesés a szükséges távolságon belül. Továbbá az esetenként azért fújdogáló szél esetén is alkalmas a kényszerű korrekcióra ez a szálkereszt. Alább egy .300 Winchester Magnum (7.62×67mm) kaliberű puska lőtáblájának elemei láthatóak SAX KJG-SR-re kidolgozva, a tulajdonos saját beállításai szerint:

20.jpg

Távolságmérés után nagyon gyorsan el lehet lehelyezni a vadon a kívánt becsapódási pontot, a torony állítása nélkül. Általában -főleg egy, akár kis mértékben is zavart területen- sok időnk nincs a tornyok használatára. Ahol jelentős suta túlsúly van, nagy számú kilövés szükséges és egyszerűen haladni, csinálni kell, ott gyorsan történnek a dolgok. Pontosan is kell, hogy történjenek. A vadnak jár a jó lövés! Ez pedig nem azt jelenti, hogy egy kurta csövű 8x57-essel először "pörgős lábúra" lőjük szerencsétlen őzet, majd az egész határt felzavarva, nagy bőszen kitárazunk a menekülő, sebzett vadra, még szánalomra méltóbb eredménnyel.

Azonban alkalmas felszereléssel, megfelelő elméleti, valamint gyakorlati felkészültséggel és egészséges önkritikával az esetek nagy többségében nem fog gondot jelenteni a lőhetőre bírált példány szenvedésmentes terítékre hozatala.

21.jpg

Swarovski Z8i belakva

Eddig -legalább is ebben a ligában, ahol a három nagy (Leica, Swarovski, Zeiss) focizik- optikai vagy mechanikai minőségről zengedezni felesleges karakterpocsékolás volt. Lehetett egymáshoz hasonlítani őket, fedezhettünk fel -leginkább szubjektív- különbségeket, de abban mindig megegyeztünk, hogy ezek a legmagasabb minőséget képviselő, prémium optikák a csúcsmodelljeik esetén. Azonban, a Swarovski Z8i céltávcső család megjelenésével merőben más lett a helyzet.

Az a "baj", hogy a Z8i annyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag a prémium kategóriában az egyébként is minimális árkülönbség-, akkor csak és kizárólag a Swarovski Z8i az értelmes választás! Számos olyan innovatív megoldást hoztak be (fel-le szerelhető ballisztikai torony, okos kiegészítők tömkelege, saját értékekre gravírozott tornyok, stb.), amik teljesen személyre szabhatóvá teszik az eszközt. Ez nem csak üres marketing duma, hanem tényleg jól használható megoldások. Ezt pedig mindenki szereti, mert ez a hiteles!

Eredetileg ez a cikk egy amolyan hagyományosan hosszúra szánt, mindent jól kiveséző blogbejegyzés lett volna, amit akkor illik megejteni, amikor valami új, jelentős megjelenik. Aztán teltek a hetek és lakva ismeri meg az ember a másikat alapon az lett a vége, hogy teljesen felesleges okoskodni, vesézgetni a nyilvánvalót. A Swarovski Z8i totálisan letarolta most a prémium vadász optikák piacát!

 

Vannak ugyan a piacon más, nyolcszoros zoom átfogású céltávcsövek, de mindegyik gyártó kénytelen volt kompromisszumot kötni, senkinek sem sikerült az, ami a Swarovski Optik-nak a Z8i-vel. Erre -ha már vadászat- a legkiválóbb példa a Zeiss Victory V8 szériája, amely valós zoom átfogása közel nyolcszoros ugyan, de "kategória első" maximum a beépített lencsetagok számát tekintve lehetne, márpedig minden egyes, beépített lencse további és további fényveszteséget okoz. Legfőbb "tekintélyét" pedig a tömege adja. A sok, beépített üveg értelemszerűen túlzott tömeggel is párosul, ami szintén mínusz. Sőt, egyetlen másik gyártó sem használ 36 mm-es  tubusátmérőt, mindenki meg tudta oldani a kívánt mechanika elhelyezését 30mm-es, esetleg 34mm-es tubusban, a Swarovski ráadásul majdnem 20%-kkal könnyebben! Marad tehát az agresszív marketing, illetve a magyar vadászmédiumokban is rendszeresen megjelenő, erősen túlzó és hamis információkat feltüntető PR cikkek. Ez nem azt jelenti, hogy a V8 rossz lenne. Egyszerűen csak vannak nála (sokkal) jobbak.

23.jpg

Bármelyik korábbi prémium optikának keressünk nyugodtan új gazdát, ha megtehetjük hogy Z8i-t vegyünk és van is igényünk a tényleg jelenleg a magasan legjobb vadász céltávcső családra.

Swarovski távcső tulajdonosok egyébként is jó, ha tudják, hogy a Swarovski -úgy tűnik- végleg kiszáll a közép kategóriából (Z4), meghagyja a Zeiss-nek (Conquest) és a Leica-nak (ERi), a jövőben pedig csak a legfelsőbb kategória számára gyárt. A Z6-Z6i széria ugyan megmarad, de az egyébként is prémium, viszont jelentős árcsökkenés várható ősszel vagy jövő év elején. Annál is inkább, mivel a jelenlegi hivatalos árlista alapján Z6i-t teljesen értelmetlen vásárolni a Swarovski Z8i mellett.

Nagy sértődések majd a kereskedő-ügyfél kapcsolatokban várhatóak, hiszen fentiek ismeretében egy használt Swarovski Z6i beszámítási ára könnyen valahol az ezer-egy-kétszáz € környékén fog mozogni.

 

Száz szónak is egy a vége, akár mennyire nem szeretünk ilyet leírni, jelenleg akkor is ez a helyzet.

A Swarovski Z8i céltávcső család jött, látott, győzött. Mindenben jobb, mint a versenytársak termékei. Összességében pedig magasan, hiszen a sok apró fejlesztés, az innovatív megoldások mind egymást erősítik.

25.jpg

ATN X-Sight II Smart HD 5-20x digitális céltávcső

Nappal, éjjel, mindegy. Az ATN X-Sight II Smart HD 5-20x digitális céltávcsövet igazából nem is tudjuk, hogy miért éjjellátónak hirdetik a kereskedők, amikor nem az, illetve nem csak az, ráadásul nem akár milyen szolgáltatásokkal!

Az ATN Corp értette meg talán a legjobban az idők szavát, amikor megalkotta a SMART HD digitális optika családot. A család gyakorlatilag teljes, nyilván a koncepció is ez volt. Találunk benne digitális keresőtávcsövet, céltávcsövet, spektívet, fegyverkamerát, hőkamera keresőtávcsövet és hőkamera céltávcsöveket is. ezek az eszközök nem csupán fejlett érzékelőkkel és szolgáltatásokkal rendelkeznek, hanem mobiltelefon és tablet kapcsolattal is. Persze az alapfunkciók is tovább fejlődtek, nagy felbontású és éjszaka is jól használható, jó minőségű eszközcsaládot hoztak létre, nagyon kedvező áron. Még a hőkameráikról is elmondhatjuk, hogy a konzumer kategóriáéban viszik a pálmát, hiszen a 640x480-as szenzorral ellátott eszközök ára is náluk a legkedvezőbb. Legyen elég ennyi most az ATN Corp-ról, koncentráljunk az eredeti témára, az ATN X-Sight II Smart HD 5-20x digitális, éjjellátó céltávcsőre.

    26.jpg

Idősebb vadásztársaink ugye nehezen fognak megbarátkozni vele, inkább csak úgy tudjuk elképzelni, hogy "Na, állítsad be nekem, fiam, aztán jó lesz az úgy!", de nem fognak elmélyülni a menük adta mélységekben. Tényleg el lehet veszni bennük, annyi mindent tud az ATN Obsidian II magja.

Nekünk személy szerint a lövésre aktiválódó videó felvétel tetszett a legjobban, hiszen ki ne szeretné megörökíteni legszebb vadászélményeit? Nos, ezzel az eszközzel mindez automatikusan történik, a lövés gyakorlatilag csak az aktuális felvétel lövés előtti és utáni megtartását biztosítja. Sőt, hangot is rögzít! Megmarad a hangulat, az esetleges sutyorgás a kísérővel, vadásztárssal, a lövés hangja, stb. Pompásan kitalálták!

  29.jpg

Ballisztikai számítógép is került az eszközbe, ami az időjárás adatokkal is képes dolgozni. Jól jöhet nagy lövedék esésű kalibereknél és/vagy szeles időben. Bár jól ismerve ezen a területen a hazai vadásztársak nagy részének felkészültségét, leginkább csak a tekintetük homályosodik el, már csak ha a kifejezést meghallják. Még mindig az a divat sajnos, hogy mások lövik be a puskákat, nem maga a vadász, de még kontrollt sem hajlandó vele lőni. Arról meg végképp nincsen fogalma, hogy miért úgy van belőve, ahogy vagy éppen, hogyan kellene. De ez is egy másik téma. Majd, egyszer.

        

Ismert és egyszerű módszer a távolság mérésére, amit az eszközbe építettek. Nyilván egy beépített lézeres távolságmérő gyorsabb és pontosabb lenne, de jelentősen bonyolítaná és drágítaná is az eszközt. Nekünk így is tetszik, akinek meg nem, néhány tízezer forintért már találni jó távolságmérőt.

 

Éjjellátó is az eszköz. Már csak azért is, mert digitális, az meg mindent lát, többé-kevésbé. Bármilyen infravető használható hozzá, hatalmas a választék. Már csak azért is, mivel nálunk a sufni-tuning ezen a területen is nemzeti sport, így ma már minden valamire való faluban található legalább egy infravető gyártó kisiparos. Áldassék az Internet és a Google, így Kínából bárki tud már rendelni fillérekért kommersz lézer diódát, bevágni egy festett alucsőbe, elem, kapcsoló, tessék venni-vinni csak hatvan-nyócvanezer, pont annyi, mint amit kinéznek belőled. Te meg nagy okosan megveszed, aztán még sem tud annyit -valami furcsa oknál fogva- mint egy itthon sajnos nem elérhető orosz márka, de annál inkább elérhető, német Laserluchs. Márpedig a jó minőségű vető minden eszköz képességeit megsokszorozza. Mindenesetre egy szabály van, maradjunk a gyári termékeknél! ATN, Armasight, Dipol, Laserluchs, Pulsar, mindegyik jó a maga kategóriájában (különben a kutya sem venné meg).

32.jpg

Az újabb generációk már készség szinten használják a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségeket, az szemük csillan fel leginkább, amikor a ATN Corp SMART HD eszközeinek ezen képességei szóba kerülnek. Nos, hát igen, ezen a téren valóban fényévekkel előzték be a többieket. Mind a Google Play áruházban, mind az Apple Store-ban elérhetőek a SMART HD eszközökkel, így ezzel a céltávcső családdal is kommunikálni képes szoftverek. Wi-Fi, Bluetooth, ami kell. Fotó, videó, távirányítás, élőkép, Geotagging, stb. Az ember csak kapkodja a fejét. Hogy minek? Nem mi döntsük el, valakinek mindig kell valamelyik funkció. Ami nem kell, maximum nem haszáljuk, de az eszköz tudja.

 

Most pedig nézzük a készülék lenyűgöző technikai adatait:

·Érzékelő

·Full HD, 1080 pixel ATN L130 érzékelő

·Nagyítás

·5 - 20 X

   

·Látószög

·

·Objektív

·85 mm

·Kijelző

·HD kijelző

·Mag

·ATN Obsidian II

·Felbontás

·160 lp/mm

   

·Szemtávolság

·65 mm

·IP besorolás

·Vízálló

·Video felbontása

·Full HD 1080p 30 kép/másodperc

·Mikrofon

·Igen

·Beépített memória

·4 GB

·Micro SD kártya

·64 GB-ig

·Micro USB

·Külső akku packhoz

·Micro HDMI

·Yes

·WiFi

·iOS és Android, telefon és tabler

·Bluetooth

·4.1

·GPS (Geotagging)

·Igen

·3D Giroszkóp

·Igen - GS7

·3D Gyorsulás mérés

·Igen

·3D Magnetométer

·Igen

·E-Barométer

·Igen

·Távolságmérés

·Igen

·Smart Shooting

·Igen

·Lövés aktiválta videó

·Igen

·Electronikus iránytű

·Igen

·Smooth Zoom

·Igen

·Szálkeresztek és színskála

·Többféle szálkereszt és színskála

·Szerelék

·Picatinny, cserélhető (Pl. Blaser)

·Elem élettartam (Li-ion)

·8 - 12 óra

·Akku pack (16000 mAh)

·22+ óra

·Elem típusa

·4 AA (Lithium elem a javasolt)

·Méretek

·289 mm x 90 mm x 88 mm

·Tömeg

·975g

·Garancia

·2 év

Ezekre mondják, hogy "pengét nyel és szaltót ugrik". Ha valaki bővebben is szeretne megismerkedni a készülékkel, azaz hogy mit is nyújt terepen, USA-beli vadásztársaink már töltöttek fel néhány felvételt a Youtube-ra, azokból szemezgettünk:

Leupold

Lehet, hogy a tavaszi szél vizet áraszt, de az árakat meg apasztja. Van pár, igen jó Leupold akció, aki kapja-marja alapon, érdemes hát ráugrani gyorsan! Annyira, hogy még egy blog bejegyzést is megért.

34.jpg

Leupold VX-3 3.5-10x50mm, német 4A szálkereszttel, az ezért a minőségért vicces 275 000 Ft-ért. Kiváló vadász céltávcső, amolyan mindenes. Prémium megjelenés és minőség, Alumnia kupakokkal még elegánsabb!

Ha kicsit messzebb kell nyúlni, például az Alföldön kifejezetten népszerű a Leupold VX-3L 4,5-14x56-os céltávcsöve. A Boone & Crocket ballisztikai szálkereszt pedig segít a nagy távolságon már szükséges lövedék esés kompenzálásában is.

        

 

A VX-3L speciális alakú objektívje különleges megjelenést kölcsönöz a céltávcsőnek. Az ebben a nagyítás tartományban már jól használható parallaxis állítást is megtaláljuk a távcső oldalán, a szálkereszt megvilágítás pedig éjszakai és nappali fokozatokkal egyaránt rendelkezik. 325 000 Ft-ért ez a céltávcső ajándék.

 

Igazi nagyágyú a nagy távolságra gyakran lőni kényszerülő vadásztársaknál vagy akár sportlövőknél is a Leupold, 6x-os zoom faktorral dolgozó VX-6 szériájának 4x-től 24x-ig nagyító változata. Ballisztikai, "Varmint hunter" fantázia névvel ellátott, megvilágított szálkereszttel vásárolhatjuk most meg nagy kedvezménnyel, mindössze 489 000 Ft-ért! Ha valaki most ilyen komoly nagyítást keres, prezíc, prémium kivitelben, kár lenne kihagynia!

38.jpg

Egymillió forint feletti, a legtöbb különleges egység mesterlövészeinél rendszeresített, katonai spektívet vásárolhatunk most fél áron a www.vadasztavcso.hu webshopban, mindössze 529 000 Ft-ért. Az időjárás álló, vízálló, ütésálló, MilDot szálkeresztes spektív tényleg minden igényt kielégít!

 

Leica ER 6,5-26x56 LRS

A Leica valahogy megint nagyon ráérzett, hogy mire van szüksége egy nagyobb távolságokra is el-elnyúlkálni képes vagy kénytelen jägernek, ha nem akarja bonyolítani. Régen találkoztunk ennyire jól átgondolt, letisztult, gyakorlatilag tökéletes konstrukcióval arra a feladatra, amire szánták. Ráadásul egy valóban gyönyörű, kecses távcső született a kályhacsövek (lásd V8) és ormótlan ballisztikai tornyok világában.

 39.jpg

Mi kell az egyszeri európai vadásznak, ha messzire kell nyúlni? Először is hajszál vékony szálkereszt a lövés precíz elhelyezéséhez. A szálkeresztek példaértékűen vékonyak, gyakorlatilag nincs kitakarásuk a releváns lőtávolságokon belül és mindjárt hármat is kapunk. Egy hagyományos, német 4A-t, aztán egyet a normál kaliberekhez és egyet a Magnum kaliberekhez. Utóbbi kettő szélkorrekcióra is alkalmas, a lövedékesés kompenzáláson túl. Ugye, nem mindig van idő "tekergetni", ilyenkor a ballisztikai szálkeresztekkel dolgozunk (már ha van) és/vagy tapasztaltból.

A vad nem céltábla, jár neki a jó lövés! Mindig a vad szenvedésmentes vagy a lehető legkevesebb szenvedéssel járó terítékre hozatala kell, hogy legyen a cél. Csak az lőjön messzire, aki tud! Az pedig feltételez némi elméletet, alkalmas fegyvert, kalibert, lőszert és gyakorlatot.

 

A 26X-os nagyítás bármely vadászati szituációban bőven elég. A nagy fényáteresztő képességet kiváló kontrasztú HD optika biztosítja, szürkületben is jól látunk. A felhasznált prémium üvegnek, illetve reflexió gátló bevonatoknak köszönhetően kiemelkedően jó színvisszaadás jellemzi az eszközt! Ezt az optikai minőséget a Swarovskin kívül egyik long range céltávcső sem tudja. Sem a March, sem a Nightforce, sem a Premier, sem a Leupold, ... egyik sem, pont. Nem soroljuk tovább, tessék tényként kezelni! Az optikai felületeket a Leica víz és szennyeződés lepergető, jól bevált AquaDura bevonata védi.

Nincs vagy csak nagyon ritkán van szükség világítási modulra egy long range vadász céltávcsőben, hangsúlyozva még egyszer, hogy vadászatról beszélünk, nem háborúzni indulunk. Nem csak felesleges plusz tömeget, eltérő szerkezetet, így akár kompromisszumokat jelenthet a világítási modul, például a tubuson belüli reflexió gátlásban, de akár feleslegesen drágábbá is teszi egy szükségtelen modullal az eszközt. Ennek ellenére nem zárjuk ki, hogy a jövőben a Leica is kínálja majd opcionálisan, ahogy mások is, de értelme csak kevesek számára lesz.

 

A másik, igen fontos erénye a Leica ER 6,5-26x56 LRS-nek a normális méretű ballisztikai torony. Végtelenül egyszerű, jól kezelhető, jól érthető és metrikus! Mi, Európában metrikusan gondolkozunk.

41.jpg

Nem inchben, nem MOA-ban (illetve létezik 1/3-ad MOA-s osztás, ami körülbelül 1 cm, a Swarovski és a Zeiss is használja...), hanem centiméterben. Természetesen nullázható és 100m-en 70cm-t képes emelni, ami akár egy tarackra is elég, illetve megfelelő sínek használatával elvileg kilométerekre is kitolható az elérhető lőtávolság, de minek? Még mindig vadászatról beszélünk. A torony centiméteres osztású, egy osztás 1 cm-t jelent, egy klikk pedig 0,5 cm-t jelent 100 méter távolságon, ergo nagyon precízen állítható. A torony határozottan klikkel, kissé fagyott kézzel is jól érezhető egy klikk. A torony jelzései egyértelműek, jól láthatóak és gyorsan értelmezhetőek.

Német puska, német távcső, teljes az összhang.

 


Megemlítjük, bár ebben a kategóriában egyértelmű, hogy a nagy betekintési távolságnak köszönhetően a Leica ER 6,5-26x56 LRS biztonságosan használható a nagy távolságú lövészethez használt, erősebb hátrarúgást produkáló lőszerek esetében is. Szintén természetes, hogy a távcső rendelkezik parallaxis korrekciós toronnyal, ami a Leica-nál szokásos, bal oldalra került. A középtubus 30mm-es, bármilyen szerelék hegyekben áll hozzá, persze csak prémium minőségben gondolkozzunk! Nagy távolságú lövészetnél ez nem lehet kérdés. Nyilván tökéletesek a Blaser, Sauer, Mauser, Merkel, Leupold, Nightforce szerelékek, de akár csináltathatunk itthon is. Azonban ez utóbbi esetben a Kotroczó László által gyártott szerelékeken kívül minden mástól óvnánk a vadászt!


A végére hagytuk a slusszpoént, ami nem más, mint a távcső ára! Ezzel a tudással, ebben a minőségben egy igen-igen megfontolandó ajánlatot kapunk. Főleg, hogy a nagy távolságú lövészetben fellelhető versenytársak a nyilvánvaló fejlesztések és bővebb tudás mellett leginkább az árak emelgetésére koncentráltak -még ha reálisak is azok az árak a bővebb tudás mellett- az utóbbi 1-2 évben. Hiszen a hosszútávlövő olyan, mint a nő: -Mindent el lehet adni neki és bármennyiért! :). A Leica ennek ellenére egy igen barátságos árat szabott. A Leica ER 6,5-26x56 LRS mindössze 557 000 Ft-ért vásárolható meg a www.vadasztavcso.hu Vadász Távcső Boltban, míg a hasonló célú, márkás céltávcsövek gyakran millió fölött vagy már a kétmilliós árat közelítve várják új gazdájukat, sokszor a tényleges felhasználást tekintve a józan ész határán túl. Ilyenkor persze ez nem pénzkérdés, hanem észkérdés, de ez már egy másik történet..

Sem pontosabban nem fogunk lőni, sem elismertebb vadászok nem leszünk, ha ész nélkül költekezünk. Viszont a jelentős árkülönbözetből beszerezhetünk távmérőt, távmérős keresőtávcsövet, spektívet, komoly ballisztikai szoftvert, lövedék sebesség mérőt. Akár felszerelést lőszer utántöltéshez, a precíz, a saját puskánkra szabott lőszer elkészítéséhez. Természetesen a megfelelő tanfolyam elvégzése és a szükséges engedély megszerzését követően.

Tehát a Leica ER 6,5-26x56 LRS tényleg mindent tud, amit tudnia kell és mindezt nagyon barátságos áron teszi. Ezért kérdeztük a cikk elején, hogy mit akarunk még?!

 

MINOX ZX5 / ZX5i céltávcsövek

Bizony, hasít a MINOX! Az időközben a Blaser házi távcső márkájává avanzsált, nagy múltú wetzlari cég legényes arcú lendülettel fejleszt. A ZX5-széria egy igen jól sikerült és gyakorlatilag teljes távcső program vadászatra, sőt akár sportlövészetre is.

 

Már első ránézésre is komoly technika benyomását kelti a ZX5 család és valóban bővelkedik is erényekkel. A felsőbb kategóriákban az eloxált, repülés-technikai, ötvözött alumínium tubus gyakorlatilag alapkövetelmény, ahogy a nemesgáz töltés is, ami esetünkben -hiszen Minox távcsőről beszélünk- nem más, mint Argon. Szerintük jobb, mint a Nitrogén.

44.jpg

Ahogy a bevezetőben is említettük, valóban egy komplett távcső programot kínál az új széria. A család közös jellemzői közé tartozik az 5X zoom átfogás és a 30mm-es tubus. Így az 1-5x24 hajtás/szituációs lövész távcsőtől, a 2-10x50-es mindenesen át és feltétlenül megemlítve a 3-15x56 SF, erős szürkületben vagy akár éjszaka is brillírozó tubust eljutunk a széria záró akkordjáig, ami nem más, mint az 5-25x56 SF.

 

Minden feladatra van tehát megoldás. Jól összeszedett nagyítás tartományok és objektív átmérők, amik kiváló mechanikai és optikai minőséggel párosulnak. Továbbá úgy gondoljuk, hogy látómező tekintetében sincs szégyenleni valója a Minox ZX5 szériának, sőt! (Pl. egy Schmidt-Bender Klassik vagy Zeiss Conquest HD csak jelenthet a Minox ZX5-nek!)

46.jpg

Ne ódzkodjunk a Plex vagy a ballisztikai szálkeresztektől sem! Valamiért kevésbé szeretik a vadásztársak a világító szálkeresztet, inkább a pontot preferálják. Tényleg volt pár igazán érthetetlen, bumszli megoldás más, (sajnos nem csak) olcsóbb márkák esetén, azonban ez nem igaz a Minoxra! A Minox Plex szálkeresztje igazi prémium megoldás. Hajszál vékony, mégis a jól szabályozható megvilágítással erős szürkületben vagy akár éjszaka is jól látható és halálos precizitással használható.

 

A nagy távolságú lövések szerelmesei sem maradtak tehát csemege nélkül, hiszen a Minox ZX5 széria ballisztikai szálkeresztjei pont azt nyújtják, amire szükségünk van, ha tényleg messzire kell nyúlnunk. Egyszerűen használható, könnyen értelmezhető, precíz, vékony vonalak, nagyon kulturált megvilágítással. A világítás szabályozhatósága is kifejezetten jól sikerült. Ma, ennyi pénzért, ilyen magas minőségben senki nem kínál ilyen komoly céltávcső programot! 

 

Mondhatnánk, hogy most jön a szokásos fekete leves, de nem jön. Nem jön, mert az árak nem csak, hogy a helyén vannak, hanem nagyon korrekt árképzés valósult meg a ZX5i esetében. Érdemes tehát alaposan elgondolkozniuk és minden szempontot figyelembe venniük a kb. 150 000 - 300 000 árkategóriában céltávcsövet kereső vadásztársaknak, nyilván a méltán népszerű (Delta Titanium, Leupold VX-R, stb.) céltávcsövek figyelembe vételével, hogy melyik is lesz számukra a legmegfelelőbb választás. Ilyen széles kínálat már megér egy misét.

48.jpg

Tájékozatlanabb vadásztársak figyelmében is erősen ajánljuk, akik még mindig ragaszkodnak valamilyen furcsa romantikából a mára (fényáteresztésben, reflexiógátlásban, szálkeresztben, stb.) elavultnak számító csövek, túlhaladottnak, gyakorlatilag retronak számító (pl. Schmidt-Bender Klassik széria, de akár a Zenith is, még ha most páran fel is hördültek...), nem mellesleg erősen túlárazott világához. Javasoljuk továbbá mindazoknak is, akik a tények mellőzése mellett, pusztán az sznobok ostobaságával ragaszkodnak egy csak szerintük jobban kinéző logóhoz a céltávcsövükön, amiért hajlandóak kifizetni a valós érték dupláját, tripláját.

Most komolyan, mi kell még a boldogsághoz? 30mm-es szerelék már csak akad valahol, emberek!