Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉJJELLÁTÓK

Yukon Photon RT - Új, digitális éjjellátók

Megjelent az eddig is töretlen népszerűségnek örvendő Yukon Photon digitális, éjjel (is) látó céltávcső család új generációja, a Yukon Photon RT. Még jobb, már mobiltelefon kapcsolat is van és nem lett sokkal drágább.

49.jpg

Miközben habzó szájjal tombol az éjjellátók ellen 300-400, magát a hazai vadásztársadalomnak tartó és a többi vadászt (potom 64 500 fő, további vadászjeggyel rendelkezőt) minden döntésből kirekesztő, a valósággal mára minden kapcsolatot elvesztő jóember, addig sorban jelennek meg az újabb és egyre többet tudó éjjellátók. Üdvözlünk mindenkit 2017-ben! :) Például, most már a tényleg kedvező árkategóriában is megjelent a Yukon Photon RT-vel a mobil alkalmazásokkal való fotó és videó kapcsolat.

A StreamVision alkalmazás elérhető Apple és Android készülékekre egyaránt, a készült fotókat áttölthetjük telefonunkra, tabletünkre vagy akár élőben is közvetíthetjük, amit látunk, akár a lövés pillanatát is.

 

Egyébként józan ésszel felfogni, amit ezek művelnek, nem igazán lehet. Pár éve minden korlátozást eltöröltek, tele vannak a vadászboltok éjjellátókkal, hőkamerákkal. Sokkal biztonságosabb a vadászat éjszaka, sokkal több a jó lövés, kevesebbet szenved a vad. A vadkár nyomás sem enyhült, egyre több a vaddisznó, a sakál, még inkább szükség van ezekre az eszközökre. Az a tapasztalat egyébként, hogy aki minduntalan hangoztatja, hogy ezek az orvvadászat eszközei, hogy ezekkel a technikákkal halomra lövöldözné bárki is a vadat, pusztán saját magából, a saját eddigi gyakorlatából indul ki, hiszen ő csak ezt tudja elképzelni. Vén, húsvadász komcsik, akik irigyek és/vagy saját maguktól is félnek, mert pontosan tudják, hogy mit műveltek anno. Persze mindig tisztelet a kivételnek. Lényeg a lényeg, elképesztő mennyiségű éjjellátó és hőkamera került a vadászokhoz az elmúlt években és most "érdekképviselet" címen mindenkiből bűnözőt próbálnak csinálni. Gyakorlatilag kérdés nélkül arcon pisikélve a tényleges magyar vadásztársadalmat. Akkor ne csodálkozzanak, ha a nagy többség meg kakikál rájuk!

51.jpg

A 7 cm-es betekintési távolság az egyik legjobb a kategóriában, egyben nagy biztonságot ad. A lövésállóság 6000 J, ami megengedi .300 win vagy gyengébb .375 H&H használatát is akár. A 6-féle szálkereszt, 4-féle színben pedig több, mint elég. Elhagyták a még jól látható fényű, 780nm-es infravetőket és már 850nm-től indulunk, ami ragadozó gyérítésre és vaddisznóra tökéletes, szarvas azért erősebb fokozaton kiszúrhatja. Elérhető a láthatatlan, 940nm-es változat is, mindkét nagyítással.

Az eszköz továbbra is pofon egyszerű, a szokásos 30mm-es tubust kapjuk és 4 db ceruzaelemmel működik (vagy ceruza akkuval). Vegye, vigye, akinek tetszik, hiszen a birtoklása is csak akkor tilos, ha éppen be vagy írva és csak vadászterületen. 174 900 Ft-tól elérhető már.

 

Dipol D206 PRO éjjellátó keresőtávcső

Trófeás vadállomány felmérésére, konkrét egyedeinek részletes megfigyelésére ideális, nagy teljesítményű, kétszemes éjjellátót mutatott be a Dipol a 2017-es IWA kiállításon. PRO, azaz professzionális felhasználásra.

52.jpg

Az új modell 8.3x nagyítást kínál és két szemes betekintést, ami kompromisszumok nélküli bírálatot tesz lehetővé. Képalkotása rendkívül tiszta és éles. Sötétben is világos képet ad. Detektálási távolsága az F165-ös objektívvel 750m. Fontos megjegyezni, hogy a második generációs modellek közül ennek 20%-kal szélesebb látómezeje van. Tehát adott nagyításon egyszerre nagyobb területet lát. 1db CR123-as elemmel működik. A készülékház masszív alumínium ötvözet. Az okulárok (szemlencsék) pupillatávolsága állítható, szemtávolságunknak megfelelően kényelmesen igazítható 59-70mm között. A beépített saját infravetője 850nm-es, leginkább segédvetőként szolgál. Igény szerinti külső infravető szerelhető fel rá, amire szükség is van a professzionális munkához.

A Dipol D206 PRO-hoz ajánlott infravető típusok:

Dipol 850 nm-es infralézer

Laserluchs LA 850-150 II 50 professzionális infralézer

·Tube, generation

·2+

·2+

·Lenses, focal lenght, mm

·F100/1.5

·F165/1.9

·Magnification

·

·8,25х

·Focus limit, m

·10... ∞

·15... ∞

·Angle of vision, degree

·9.5

·6.2

·Diopter range, dptr

·±4

·±4

·Interpupillary distance, mm

·59...70

·59...70

·Supply voltage/ type of batteries

·3 В/ CR123A

·3 В/ CR123A

·Operating time (at +20°C, without IR), hour

·56

·56

·Built-in IR illuminator: type/ wavelength/ power

·diode/ 850/ 40

·diode/ 850/ 40

·Operating temperature, °C (with remote source)

·-20...+50
(-30...+50)

·-20...+50
(-30...+50)

·Detection range (object 0,5х 1,8 m; illumination 5х10-3lux), m

·up to 650

·up to 750

·Degree of protection by IEC 60529 (by order)

·IPX5 (IPX7)

·IPX5 (IPX7)

·Dimensions, mm

·250 x 124 x 70

·312 x 124 x 96

·Weight, kg

·0.91

·1.00

Pulsar DNV akkupack

Létezik már ugyan egy jó ideje a Pulsar hőkameráihoz és éjjellátó előtétjeihez, mégis kevesen tudnak róla. Pedig olcsó és nem kell többet bajlódni az elemekkel vagy külső akkumulátorokkal.

53.jpg

Egyszerűen csak be kell helyezni a készülékbe és használni. Átlagosan 6 órán keresztül biztosít tápellátást, ami nyilván függ a készülék típusától, a használat intenzitásától és a környezeti hőmérséklettől (hidegben ez az idő kevesebb).

A Pulsar DNV akkupack elvileg a Pulsar Quantum hőkamerákhoz és a Pulsar DFA75 és Pulsar DN55 előtétekhez készült, azonban minden, ugyan ezt a formátumot használó Yukon és Pulsar termékkel kompatibilis. A Pulsar DNV csomag tartalmazza az akkumulátor töltésére szolgáló hálózati töltőt is.

 

ATN X-Sight II(D) Smart HD

Sokan érdeklődtetek a mára már rendkívül népszerű ATN X-Sight II (D) Smart HD céltávcsövek lövésállóságát illetően. A forgalmazók tájékoztatása szerint magnum kalibereken is problémamentes az eszköz, azt pedig nem csak az ügyfelek, de a kereskedők is nagyon szeretik! :)

Vallatóra fogtunk mi is egy példányt, ezzel a teszttel válaszolva a kérdésekre. Bár kétségeink nem nagyon voltak, mivel nagyon jó az eszköz építési minősége és egyébként sincsenek benne klasszikus elevátorok, rugóval, hiszen digitális eszközről beszélünk. A szlovákiai lőtéren végrehajtott teszthez egy Blaser R8-at hívtunk segítségül,  amibe egy 17mm-es (standard) cső került .300 Winchester Magnum kaliberben. A csövön a Contessa Blaser Line FXB01 fix, Picatinny szereléksíne fogadta az ATN X-Sight II-t.

Az első és utolsó, belövő állványból leadott lövés az illusztrációként szolgáló montázs bal oldalán látható. Míg jobb oldalon a két lövés között "eltelt" kilenc lövésből hetet látunk. Kettőt ugyanis a lő dombba lőttünk bele, csak úgy. Azonban azt gondoltuk, hogy talán szemléletesebb, ha valamilyen módon megmutatjuk a köztes lövéseket is, így a többi már a lőlap bal alsó sarkába került. Szépen felmelegedett a cső is közben. Szerintünk ennek tudható be, hogy az utolsó, tizenegyedik, gondosan célzott lövés majdnem egy kalibernyivel magasabb lett. Tegyük hozzá gyorsan azt is, hogy az átlagos, gyakorlatias igényű vadásztársaknak ez talán fel sem tűnt, illetve tökéletesen boldogok, ha 50m-en összeszakadnak a lövéseik. Egy jól karbantartott Blaser cső ezen a távolságon,  a megfelelő lőszerrel át tud lőni a saját lövése ütötte lyukon. No, de visszatérve az eredeti témánkhoz, röviden és tömören az ATN X-Sight II Smart HD magnum kaliberen is tökéletesen "lövésálló". A kétkedők is megnyugodhatnak.

 

Nos, még mielőtt a vadászetika etikusan ordító partizánjai újabb csatába indulnának, halkan megkérdeznénk, hogy miből gondolják, hogy nem a D változatot teszteltük, azaz a "Day only", nappali verziót? Mert a "D" meg nem éjjellátó, viszont van benne ballisztika, felveszi a vadászatunkat, wifin konfigurálható vagy élőképet ad telefonra/tabletre és még GPS is van benne, hogy például a Google térképén akár ábrázolhassuk, ha kedvünk tartja, hogy mikor és hol vadásztunk. „